Великдень по-італійськи

великдень по-італійськи В цьому році я вирішила Великдень не обмежуватися приготуванням паски і фарбованих яєць. А оскільки 2011 - рік Італії в Росії (і навпаки), я надумала приготувати традиційні великодньої страви італійської кухні.

 

Єдиним цілісним державою Італія стала відносно недавно (за історичними мірками), з цієї причини у кожного регіону цієї країни свої традиції і своя кухня. Із загальних для всієї країни рис можна відзначити дуже ситний і смачний святковий стіл.

Ну, святковим буянням нас не здивуєш, це і у нас в Росії традиційно. Тому зосереджуся на святкових стравах, складових його. Всі страви незвичайні, зі значним символічним змістом, і всі вони неймовірно смачні.

 

Торта Паскуалина
Почнемо наш кулінарний екскурс з Лігурії.Торта Паскуалина страва з Генуї, без якого практично неможливо святкування Великодня в Лігурії. Приготувати торт - не так просто, але по суті цей торт є просто листковим пирогом з начинкою з шпинату і варених яєць. Історично торта Паскуалина повинна була складатися з 33 коржів (так як Ісусу Христу було 33 роки), сьогодні вимоги стали м'якшими, але повозитися мене ця торта Паскуалина все ж змусить.

 

Панеттоне
Перенесемося на північ, в Ломбардію. У Мілані неодмінною окрасою великоднього столу є Панеттоне. Спочатку він вважався стравою для Різдвяного столу, однак смачна паска з здобного солодкого дріжджового тіста з родзинками і горіхами і до Пасхального меню чудово підходить. Версій того, звідки виникло саме слова Панеттоне безліч. За однією з них нею паску для своєї коханої вперше пекар спік Антоніо, і слово утворено від спотвореного pan di Antoniо (хліб від Антоніо). Ох вже ці італійці... Є ще версія, що так на міланському діалекті звучать слова pan del ton (хліб розкоші), але мені ближче «романтичний» варіант. Так що испеку я паска для улюбленого, може його (паска) теж назвуть в мою честь.

 

Великодній італійський кекс у вигляді голуба з мигдалем і цукровими кульками Коломба Паскуале Італії дістався теж від міланців. Історики, щоправда, запевняють, що вперше Коломба Паскуале була виготовлена на честь перемоги італійців над армією Барбаросси, проте пізніше італійці вирішили, що голуб і Великдень незвичайно добре поєднуються, і тепер це одна з неодмінних страв італійської кухні для великодня.

 

Касателло
Де вже точно обожнюють смачно і ситно поїсти, так це на півдні Італії. Тут Великдень просто неможлива без таких страв, як Касателло наполетано і Пастера. Касателло - це неймовірний пиріг або калач «прощай,талія!», який печуть з дріжджового тіста з абсолютно нереальним кількістю варених яєць, різних сортів сиру і ковбаси всередині. І найголовніше - тісто готують на топленому свинячому салі. Ні в якому разі не рекомендується «псувати маслом» цей пиріг.

 

Пастера наполетана - один з найзнаменитіших італійських святкових десертів для великоднього столу. В сутності це щось типу ватрушки, або відкритого здобного пирога з сирним кремом з відвареними зернятками пшениці і цукатами. Кажуть, раніше в тісто додавали квітки апельсина. Сьогодні господині обмежуються апельсиновою цедрою. Незважаючи на те, що готується цей пиріг дуже незвично для нас, все таки спробую приготувати його самостійно. Принаймні можна спекти ватрушку, прикрасити цукатами і запевняти всіх, що це і є сама справжня Пастера.

 

Схожі статті:
Прості рецепти - Ця рубрика присвячена простим рецептами для початківців кулінарів. Навіть малюкам підлогу силу виготовити тістечка без випічки.
Великодні ідеї. Паростки в яйцях - Молода весняна зелень дуже красиво виглядає на святковому Великодньому столі. І незважаючи, що ідея ця не нова, ми все ж рекомендуємо завчасно посадити кілька зерен у яєчні шкарлупки.